Over ons

Dido, Tom, Brenda en Flinck
Dido, Tom, Brenda en Flinck

Wij zijn Jaap en Brenda Pronk. Wij verruilden ons leven in de Randstad voor een leven op het Franse platteland,  22jaar geleden.

Wij verhuren 2 vakantiehuizen waarin honden van harte welkom zijn.

Ons eerste huisdier van Jaap en mij samen was Tom, onze Labrador. Door hem werden wij geinspireerd hondengedrag beter te leren begrijpen. Dat wij daardoor binnen de kortste keren helemaal “into the dogs” zouden raken, wisten wij toen nog niet. Uiteindelijk resulteerde de wil om hondengedrag en -taal beter te begrijpen én over te gaan dragen aan anderen in een opleiding kynologisch instructeur.

Jaap en pupje Bobbie
Jaap en pupje Bobbie

Bij Brenda was vroeger thuis een Hollandse herder ruwhaar - Ciska van het Eindegooi - genaamd. Ik herinner mij het eindeloze spelen en wandelen. Toen al vond ik het geweldig leuk om haar van alles te leren. "Ooit, op een dag wil ik ook een Hollandse herder."  Ooit duurde lang... maar de Hollandse herder kwam er wel. Jaap vond daarbij de korthaar het meest aansprekend.. en ik stemde daar enthousiast mee in. 

 

 

Mantrailing Bobbie en Flinck
Mantrailing Bobbie en Flinck

Waar één hond is, kunnen er zeker ook wel twee. En die tweede hond werd de langgekoesterde droom van een Hollandse herder. 

In 2005 kwam Dido van de Molengors in ons leven. Een eigengereid, vriendelijk en aktief teefje. Wij wilden ooit van haar een nestje… en dat gebeurde ook… ze kreeg er zelfs 3.

Wij hielden uit haar tweede nest in 2010 een reu, Ferro-Flinck met Frasnay’s flair (Flinck). Hij bleef 2½ jaar bij ons maar in april 2013 droegen wij hem over aan twee heel lieve bazen in Nederland.

Uit Dido's laatste nest in 2015 hielden wij een teefje, Heloise-Bobbie met Frasnay’s flair (Bobbie). 

 

 

Naast dagelijkse wandelingen, fietstochtjes, spelen/ zwemmen in de grote tuinvijver doen wij praktijkspeuren. 

Met Dido heb ik een klein beginnetje gemaakt met het leren schapenhoeden.. wij kregen zelfs eigen schapen. 

Met Bobbie heb ik het schapenwerk meer serieus opgepakt al is het vinden van trainingsmogelijkheden een grote drempel. 

In mei 2016 is het gewenste examen - de FCI Herding Working Test - Traditional Style - gehaald. Nu gaan wij trainen voor onze eerste trial - de IHT 1.

Oktober 2016 hebben onze 1e IHT-1 gelopen.. wat een geweldige ervaring was maar niet het beoogde resultaat gaf. Volhouden en doorgaan...

 

Jaap met puppie Dyson..kleine hartendief..
Jaap met puppie Dyson..kleine hartendief..

December 2021

 

Inmiddels zijn wij alweer een jaar of wat verder. Dido is overleden. Bobbie is al bijna 2 jaar de enige hond in huis. Bobbie kreeg 2 nesten. Een in 2015 en een in 2017. 

Daarna volgde een periode van rust waarin wij wandelen, fietsen, zwemmen, speuren en in elkaars gezelschap chillen. 

Het begint weer te kriebelen.. een jonge hond erbij.. plannen voor de toekomst.. toch weer iets met schapen? Een doorstart van de fokkerij?

Wij hebben weer verwachtingen voor 2022....

lees verder over Freddie