Ekira of the Brave Brindles 

(Freddie)

Freddie (Ekira of the Brave Brindles) 1,5 jaar
Freddie (Ekira of the Brave Brindles) 1,5 jaar

Geslacht:                  teef

Geboren:                  30 oktober 2021

Moeder:                    Laska met Frasnay's flair

Vader:                        Balder van de Breezands Bravoure

Kleur:                         goud gestroomd (Kbr/Kbr)

Hoogte:                    61cm

Gewicht:                  25kg

HD-uitslag:           A/A

ED-uitslag:             0/0

Rug:                            7 wervels en vrij van spondylose

DM:                            N/N

SDCA 1 / SDCA2: N/N

DNA:                          opgeslagen (SCC)

Gedragstest:         Excellent

Werktest:                Natural Herding Aptitude Test: Excellent

Expo:                          jeugdklas Nationale Elevage Frankrijk: Excellent

 


Ekira of the Brave Brindles kwam bij verrassing midden in de winter in ons leven. Wij stonden op de wachtlijst voor een pup in de zomer bij fokker Henriette Vissen van kennel "of the Brave Brindles". Ons hart was er al klaar voor maar het was evengoed heel snel schakelen toen wij een telefoontje van de fokster kregen.  Toen Ekira - die wij de naam Freddie hebben gegeven - bij ons kwam, had ze al aardig wat ervaringen opgedaan. Zo kon ze al goed alleen zijn voor een klein poosje, kon ze zit op commando. Ze kwam echter ook met een overvol koppie en overprikkeld bij ons thuis. Ons eerste doel was dan ook om haar tot rust te laten komen. 

Ze sliep heel erg veel.. beet  en gromde veel en hard.. reageerde overstuur op alles. Met heel kleine stapjes in de oefeningen en alleen maar belonen, kwamen wij eruit. Die intensieve begintijd leverde ons een stevige vertrouwensband op. Bobbie vond haar gelijk OK. Zij hielp mee in de opvoeding door het goede voorbeeld te geven.

Ondertussen zijn wij maanden verder. Freddie groeit nog steeds mentaal. Dat is vooral te merken aan hoe snel ze herstelt na schrik bijvoorbeeld. 

Freddie leerde hier al vrij snel hoe ik het wilde bij onze kippen en schapen. Ze leert trouwens razend snel. Zo mag ze de kippen tegenhouden, ze helpt mee om ontsnapte kuikens terug te brengen. Ze kan  linksom, rechtsom, stoppen, wachten, blijven en op wacht staan. Kom hier, zit, af  zijn easypeasy commando's. Met Bobbie zoekt ze wat vaker de grens op maar die is van de strakke korte lijnsopvoeding. Geen geintjes met oma. Freddie is heel erg knuffelig maar dan ook heel erg. Dat zijn wij ook, dus wat boffen wij met elkaar.  Ze kan ontspannen mee naar de stad in. In een restaurant ligt ze onhoorbaar en onzichtbaar lekker op onze voeten.  

Als ze alleen buiten is rondom ons huis weet ze zich uitstekend te vermaken. Het is eigenlijk altijd een verrassing wat ze nu weer heeft uitgespookt. 

 

In oktober 22 deden wij mee aan de instincttest bij de schapen voorafgegaan door een sociale test. Ik had haar 'verlegener' ingeschat maar dat had ik verkeerd. Ze gedroeg zich kalm en open. De instincttest deed ze ook vol overgave. Aansluitend nog een expositie waar ze een excellent kreeg. Ik denk niet dat dit laatste een nieuwe hobby gaat worden, maar zo nu en dan een acte de présence kan geen kwaad. 

 

Juli '23: Freddie blinkt uit het in "manusje-van-alles" zijn. Wat je van haar vraagt, voert ze met een enorme motivatie uit. Ze leert nieuwe dingen in een oogwenk. Ze heeft een explosieve levenslust, altijd rennen, altijd willen, altijd klaar om iets met je te doen. Ze is ook heel goed in het zelf verzinnen van dingen die niet altijd gewenst maar vooral grappig zijn. Visite is dol op Freddie. Ze sluit gemakkelijk vriendschap en zij geeft je het gevoel geven dat je uitverkoren bent. Aanhankelijk  en vol overgave nestelt ze zich naast je. 

Een waaks karakter heeft ze ook. Als ze blaft dan weten wij inmiddels dat wij beter even kunnen kijken. Freddie blijkt dan bijna altijd gelijk te hebben. Er is iets of iemand. 

 

Mei '24. 

Freddie is sinds 3 maanden onze enige hond. Van nature houdt ze ons goedje waakzaam in de gaten. Kippen die te ver de tuin in gaan worden zorgvuldig teruggebracht. De postbode weet inmiddels dat Freddie hem vriendelijk gezind is, maar haar verschijning blijft hem imponeren. 

Freddie is niet het type doldriest ergens op af stormen. Een nieuwe situatie overdenkend verkennen past meer bij haar. 

Schelle harde geluiden mijdt ze. Dus is ze vaker aan mij zijde dan aan die van Jaap. (Die niest heel hard, maakt lawaai in de keuken bij het koken en is vaak in de weer met oud ijzer). Onweer doet haar niets.

Wij hebben reuze lol in ons nieuwste hobby 'treibbal' waarbij Freddie van mij moet leren hoe een grote bal van A naar B moet. 

Bij de kippenlesjes gebruik ik voor linksom en rechtsom  à gauche et à droite. Bij treibbal heet het come by en away. 

Links lopen heet voet.. en rechts lopen knie. 

Het zal ons niets verbazen als Freddie op een dag tegen ons begint te praten. De knapperd.