N-Nest Week 2

dag 8

dag 9

Is het werkelijk al 9 dagen geleden dat Bobbies puppies werden geboren? En zie ik het werkelijk goed dat er een aantal al beginnen te lopen op 4 poten? Ze groeien heel erg goed. Als vergelijk heb ik de weegnotaties van onze andere nestjes erbij gehaald. Deze pups komen per dag het meeste aan. Er staat dat pups ongeveer 10% aan lichaamsgewicht per dag moeten aankomen.. Sommigen gaan daar met gemak overheen. Reutje blauw bijvoorbeeld.  Die doet het slim.. die slaapt als de hele kluit over elkaar heen klautert om bij de beste tepel te komen.. en drinkt als iedereen knock out ligt.  Bobbie gaat heel trouw en zeer regelmatig voor een heel lange sessie drinken geven liggen. Gelukkig zijn de sessies slapen ook heel lang. Best een beetje saai deze 2e week. (Maar wat voel ik me blij dat het zo goed gaat). Ik houd Bobbies tepels goed in de gaten... Als ik zie met welk een woest geweld de puppies aan haar lurken.. vind ik het een megaprestatie.  

Een tijdje al speel ik met het idee voor een fotoshoot met pups op een maantje. Het maantje heb ik samen met Jaap gemaakt.. beetje gegokt dat als de pups een week of 2 a 3 zijn ze er goed op passen.. en ik ze ook buiten hun werpkist kan fotograferen. Zo daar heb ik me behoorlijk in vergist. Ze passen nu al bijna niet meer op het maantje.. Ik kom met moeite tot 2 pups op een dag... dat wil zeggen.. dat ik alleen vandaag pupje rood heb gefotografeerd.

 

dag 10

dag 12

dag 13

Zo heel geleidelijk zijn de slaap-en drinksessies aan het verlengen / verkorten. Bobbie gaat regelmatig kijken of de pups hun plas of poepies kwijt moeten. De pups ruiken haar en beginnen  dan enthousiast te piepen, te grr  grr-en en te keffen (soort van). De verwarring is een beetje  zielig als Bobbie na 2 tellen de bak weer uitspringt. Als ze wel uitgebreid gaat liggen is het aan de pups hoe en waar ze de melk vandaan krijgen. Ik heb daarbij de neiging om me ermee te bemoeien.. die kan beter even aan deze tepel.. en jij... jij had gisteren zoveel gedronken.. nu mag zij even voor. Of als er een is in die grote bak de weg wat kwijt is.. ga ik hem helpen.

Gisteren vond ik al 2 keer een zelfgedraaid drolletje (ziet er stevig en gezond van kleur uit) op het kleed. Zelfstandig gaan poepen en plassen staat deze week op het ontwikkelingsprogramma. En daarmee begint er voor mij wat meer werk te komen.

Ook deze dagen: oogjes openen. Het begint allemaal zo klein ... op de fotos van Jaap met pups zie je al dat ze oogjes wat opendoen. Ook Jaap vraagt gedurende de dag.. "kijken ze al?"

Ze lopen nu zeker 4 of 5 passen zonder om te vallen. Of ze steunen op hun voorpoten en houden daarbij hun kop (en neus!!) omhoog. Soms liggen ze allemaal verspreid door de bak, soms liggen ze op elkaar gestapeld. Slapen kunnen ze heel goed.

 

Ik moet ook nog even iets kwijt over reutje donkerblauw. Wij vermoeden  dat hij de reincarnatie is van onze zwarte labrador Tom.. Tom is vorig jaar september overleden na 13½ jaar ons leven te hebben verrijkt met zijn zachte aanwezigheid. Hondje blauw heeft dat grote stevige zwarte lijfje dat Tom als puppie ook had. Daarbij  is hij net zo zacht.  Opvallend gelijk is ook de stoere stap, heel stevig en vastbesloten. Hondje blauw heeft ook al een echt blafje.. een waakhond in de dop?! (net als ons Tom ook was).  

Vannacht - mijn bedje staat nog steeds naast de bak, Bobbie slaapt eronder - werd ik pas wakker om half 5. En om me heen iedereen in vredige slaap.

 

dag 14

Ha, het is een zoet klasje dat mij aankijkt met dromerige oogjes. Ook lopen ze nu allemaal met stevige passen. Achterpootjes breed voor extra balans. Gedecideerd ook in een bepaalde richting. Meestal  op weg naar een broer of zus. Ze kruipen graag nog op elkaar.. maar steeds meer ook om aan pielekes en foefkes te sabbelen.  Ik weet dat dat overgaat zodra ze overgaan op vast voedsel. Maar ja zover is dat nog niet. tot die tijd onderdruk ik een beetje mijn zorg.

Wel besluit ik om vanaf morgen Bobbie te gaan helpen. Van mij krijgen ze dan aangelengd geitenmelkpoeder. Als dat bekende kost is geworden, zo tegen het einde van de week die gaat komen, ga ik daar een heel klein beetje fijngemorzeld vlees bij doen. Alles heel geleidelijk..

In de middag was het zover.. de eerste ontwormkuur. Een handigheidje van de afmeten pasta in het bekje zien te krijgen in een bepaald tempo. 1ml is natuurlijk niets (1kg lichaamsgewicht) maar aan hun protest en hun hele uitdrukking is  te merken dat het heel heel vies is. Ik vind dit geen leuke klus. Heb het echt met ze te doen.