L-Jeugd Reuen

Lars-Legolas met Frasnay's flair

Lars woont in Nederland bij een vrolijke familie. Lars heeft het druk hoor want ze willen allemaal kunstjes en lesjes met hem doen.  De dochters zoeken op internet denkspelletjes op die hij mag oplossen. Daarom - denk ik - gaat het in de puppieklas voortreffelijk. Lars is een lieve sociale hond, levenslustig vooral. Zijn eerste zomervakantie gaat hij met zijn familie kamperen. Hij zal dan zorgen dat het veldje muisvrij blijft.. want hij is een eerste klas jager.

Het is soms stil van de kant van Lars.. maar gelukkig weten wij dat hij erg goed gaat.

februari 2016: Het gaat goed met Lars.. doet wat agility.. heeft soms last van bananenritus.. (je weet wel zo'n aandoening waarbij de oren het ineens laten afweten).

En hij is een super relaxed hondje...

Half augustus 2016.. Lars is terug bij ons in Frankrijk. In zijn omgeving bleek hij steeds fanatieker in de jachtmodus te gaan. Met schapen van de buurboeren werd dat onhoudbaar.

Lars is momenteel aan het wennen. Stap voor stap gaan wij in het proces.. Nieuwe situatie, nieuwe conditionering.. wij zijn positief. Lars geeft blijk van een enorm aanpassingvermogen..

update 31 augustus 2016: Lars is 2½ week bij ons. Op een paar kleine schermutselingen na (Dido en Lars) leeft de roedel ontspannen met elkaar. Hoewel ik vooraf inschatte dat Bobbie de meeste moeite zou hebben, blijkt ook nu weer dat zij de diplomate van  het stel is. Lars en Bobbie zijn graag in elkaars gezelschap, liggen zo nu en dan bij elkaar in de bench en kunnen tamelijk ruig spelen. Lars krijgt een lange ochtendwandeling... nog aan de lange lijn. Op het veld lekker los.

Apporteren doet hij niet... met veel aanmoediging haalt hij een balletje op... en dat is het dan... (maar daar laten wij hte niet bij natuurlijk).

Bij het praktijkspeuren viel het muntje gelijk...Hij is als een hazenwindhond zo snel.. en ik ging bij de eerste sessies als een vlaggetje. Ik moet "zoek" heel rustig zeggen anders is hij al bij de sporenloper voor ik er erg in heb.

Wij hebben heel bescheiden bij Hollandse herder vrienden balletjes opgegooid... als er zich een heel goede match aandient.. laten wij hem gaan. Zodat er met volle aandacht voor hem alleen gesport kan worden. Niet voor niets nog op bescheiden schaal... wij hebben hem heel erg lief.

Erg schattig: Lars peuzelt net als Dido en Bobbie complete appels hapje voor hapje op. Minder schattig: Lars schooit als wij eten. Dus helaas voor Lars.. als wij gaan eten gaat hij even ergens anders.

Bezig met speurlesjes, langs de schapen lopen (met zijn voerbak vol lekker eten ziet hij geen een schaap.. maar ja je kan niet een leven lang met een voerbak aan de wandel... vooralsnog gaat het goed) en apporteren.. hmmmm.. "als ik dus dat balletje voor je neerleg krijg ik wat lekkers"... het begint wat te lijken.

Ook  schattig: Lars is net als Bobbie een buitenkind.. en hij is watervlug als de deur opengaat. Zo lagen wij van de week al half in dromenland toen wij ineens wakker werden van geblaf.. huh geblaf in de tuin?  Veilig idee zo'n nachtelijke waakhond buiten onder je slaapkamerraam... maar wij tellen nu dubbel tot wij zeker weten dat er 4 honden binnen zijn.

 

April 2017. Lars was bijna 8 maanden bij ons... na heel veel wikken en wegen besloten wij hem eerst zelf te houden. Het is niet moeilijk om zielsveel van Lars te houden. Wij hadden ook hier problemen om Lars bij de schapen weg te houden.

Wij besloten dat hij beter op zijn plek zou zijn bij mensen die heel veel met hem zouden gaan ondernemen..

En die mensen zijn gevonden. Hij woont nu in Tjechie.. met weer 2 Hollandse herder vriendinnen (en nog wat honden). Gelukkig zien wij hem vaak op facebook ... het doet ons goed dat zijn nieuwe baas ook weer helemaal in love is met Lars.

 

Augustus 2018

Lars heeft inmiddels zijn Herding Working Test gehaald. De test die toegang geeft tot de schapenhoedwedstrijden.

Ook op hondenshows steelt hij de show.. het verbaast ons helemaal niet dat hij Tjechisch Kampioen is.

Na alle gezondheidstesten die allemaal dik in orde zijn mocht Lars zijn grote vriendin beminen. Dat resulteerde in 8 prachtige pups, voornamelijk zilvergestroomd..

 

 

Lasko met Frasnay's flair (Frankrijk)

Naar Lasko werd heel lang uitgekeken. Brigitte had al Foxie met Frasnay's flair en wist wat haar te wachten stond.. dacht ze.. Dat pakte toch anders uit.. Lasko is heel veel rustiger en heeft bij de opvoeding weer een andere aanpak nodig.. gevarieerder en met meer dollen... Lasko heeft zijn manieren om aan te geven dat het tijd is om te stoppen met lesjes. Een beetje rebels karakter laat hij dan zien. Lasko en Foxie kunnen eindeloos ravotten.. en liggen graag bij elkaar.

Een debuut binnenkort voor Lasko en Brigitte in de showbusiness .. Lasko zal in oktober aan zijn eerste expo in Poitiers gaan deelnemen.

Wekelijks is hij te vinden op de hondenclub... voor begin 2016 wil Brigitte het CSAU halen en doorstomen naar zijn eerste gehoorzaamheidsbrevet.. wat een plannen..

met 6 maanden was hij 22.6kg.

februari 2016: Lasko haalde tijdens de show in Poitier een Best Puppie als resultaat. Later in de tijd in de jeugdklasse.. Beste Jeugd. Nou ja iedereen kan zien wat een pracht van een reu hij aan het worden is... Lief is hij ook, heeft wat ondeugende streken en is nog steeds heel erg close met Foxie met Frasnay's flair.


Leven met Frasnay's flair (Frankrijk)

Leven is de eerste eigen hond van Morgane. Gelukkig krijgt Morgane hulp bij de opvoeding van Mechelaar Ellan... Dikke vrienden deze twee jongens. Leven is heel gemakkelijk, leert razendsnel.. zo snel dat de lessen op de hondenschool even zijn gestopt.. de puppieklasjes waren in no-time doorlopen. In de tijd tot hij in een vervolggroep kan,  is het rondom huis en stad oefenen. Leven leert zo snel dat per trainingsles naar een volgende groep kan. Vanaf het begin had Morgane ideeen om te gaan schapenhoeden. In september deed Leven mee aan de CANT op de Franse Clubmatch. Hij liet prachtig instinct zien.. en daarbij een enorme wil om voor zijn baas te werken.

februari 2016: Leven is inmiddels begonnen met wat schapenhoedtrainingen, doet aan agility en zijn baas is zijn alles.
Leroy-Bobbie met Frasnay's flair (Denemarken)

De eerste 4 maanden van zijn leven heette hij Bobbie en woonde hij in Nederland. Ondanks de allerbeste intenties en veel houden van was Bobbie toch net een jongetje teveel in huis. Een hecht samenwerkingsverband onstond op de lijn Frankrijk, Zuid Nederland, Noord-Nederland en Denemarken.

Inmiddels woont - nu genaamd - Leroy bij Hollandse herder Resy van de Adelaarshoeve (zijn nichtje) en Athos de Duitse Herder, in Denemarken. Leroy is een knuffelkont. En als er niet geknuffeld wordt dan wordt er geleerd hoe je moet speuren en in een mouwtje moet bijten..

In mei slaagde Leroy voor het moeilijke examen voor therapiedog. Zijn oranje halsdoek is daarvoor het bewijs. Leroy is de eerste Hollandse herder in Denemarken die welkom is in kinderziekenhuizen, bejaardentehuizen etcetera.Leif van Diesel met Frasnay's flair (Zwitserland)

Ook Diesel heeft een Hollandse herder vriendin Cora (Beate vom Traunufer) in huis. 

Die twee hebben het samen heel goed. Diesel is een gemakkelijke hond die zich overal thuis voelt en zich snel aanpast. De helft van het jaar woont hij op Tenerife en oefent het zwemmen  in de golven van de oceaan. ('s morgens vooral want dan zijn de golven nog niet zo hoog). Op de hondenschool wordt vooral aan gehoorzaamheid gedaan wat hij heel prima doet. Liever is hij aan het speuren. Daarom hebben zijn baas en hij zich aangesloten bij een associatie voor reddingshonden. (Er verdwalen regelmatig mensen op Tenerife).

In april kwamen de eigenaren van Diesel met een omweg langs ons. Diesel zag er heel goed uit... een en al levenslust. Inmiddels traint Diesel in Portugal... hij komt nog eens ergens... Zijn eigenaren vertellen graag over het verschil in karakter tussen Cora die uit werklijnen komt. Die gaat zonder nadenken overal vol in.. heeft het ook wel weer snel gezien.  Diesel denkt na... handelt dan en stopt niet eerder dan dan het werk klaar is.


Lef-Dyson met Frasnay's flair (Nederland)

Dyson vertrok als laatste van het nest na een veelbewogen start bij ons. Hij werd de huisgenoot van 2 Hollandse herder vrienden. Zij oom Rendor met Frasnay's flair en Fleur van de Vastenow. Al snel had hij ook een vaste Belgische vriendin. Dyson is geboren met een onvolgroeide voet / poot. Daarover is alles te lezen in zijn blog.  Inmiddels is Dyson aan een van zijn voetjes geopereerd en sinds augustus heeft hij een prothese aan. Dyson is sociaal, levenslustig en multimakkelijk...

februari 2016: Dyson heeft zijn puppiediploma(s) binnen en is met praktijkspeuren begonnen. Dyson zien wij samen met Rendor heeeeeeeeeeeel vaak op facebook.. t is net of ie dan nog een beetje van ons is.