Puppiedagboek E-nest

De eerste slokken kostbare melk
De eerste slokken kostbare melk

Dag 1

21 juni 2009

 

Oh! Grote vreugde!!

Beneden in de werpkist ligt een knappe moederhond.. en bij haar 10 dorstige pupperkes.

Vanmorgen leek het nog helemaal nergens naar.. Dido wandelde, Dido at en Dido deed een lief hondenslapie.

Af en toe hijgde ze maar die periodes waren slechts van korte duur. Toen Dido weer ging slapen, besloot ik er een werkmiddag van te maken.

Om precies 12.01 uur zegt Jaap: “De eerste ligt er al... “ Dido was alvast zonder ons begonnen. En ja hoor, een soort zwarte bal lag op haar kleed..

Dido piepte en liep verdwaasd heen en weer..Heel kort erna was het vlies weg en de navelstreng door... en voor ze de tijd had lekker te gaan likken viel zomaar nummer 2 naar buiten.... en zonder overdrijven 5 minuten later nummer 3 en binnen een half uur hadden wij onze 4 puppies.

Het ging heel voorspoedig door … nummer 6 lag er zonder dat wij in de gaten hadden dat ie was geboren…..

Nummer 9 kwam na een half uur sterk persen .. levenloos.. tongetje naar buiten .. maar zo compleet en voor ons helemaal niet dood. Wij zijn een dik uur met hem bezig geweest .. wrijven, aanbieden aan Dido - maar die liet hem direct links liggen - en longetjes schoonzuigen, weer wrijven ... ondertussen werden ook nummer 10 en 11 vlak na elkaar geboren.

Wij waren helemaal dol van geluk. En wij vonden Dido zo'n knappe hond!!

Ondertussen schreven wij op wie, wat en hoeveel: 6 reuen en 5 teefjes. Ze wegen tussen de 302gr en 399gr. De eerste werd geboren om 12.01 uur en de laatste om 15.42 uur. Spijtig overleed hondje nummer 9 3 uur later.

 

Wie had dat gedacht..

Wij zouden zo blij geweest zijn met de verwachte 3 of 4 pups en nu zijn het er wel 10!

Wat een geluk!

  

wegen van pups gaat onder begeleiding van mam
wegen van pups gaat onder begeleiding van mam

Week 1

28 juni 2009

 

De eerste week zit er op.

Omdat de pups elke dag gewogen worden weten wij dat ze goed groeien.

Na de – onnodige - zorgen is het vooral erg genieten van de niet eerder gehoorde geluiden en de luchtjes die bij puppies horen. Een vier dagen oude pup voor het eerst zien uitrekken en gapen, hem doelgericht door de kist zien tijgeren: een beleving in de orde van een wereldwonder….

Moeder Dido is de eerste 3 dagen met moeite uit haar werpkist te krijgen. Een plas en een poep gaan dan ook razendsnel.

Omdat het erg warm is, ligt Dido vanaf de 4e dag ook buiten de kist. Ze controleert dan regelmatig alle kontjes en poetst die zorgvuldig.

Wij en bezoek mogen aan haar pups komen maar ze uit de werpkist pakken om te gaan wegen.. da’s wat anders.. dat gaat onder begeleiding van mam.

Aan het eind van de komende week zullen de eerste belangstellenden komen kijken.

dag 10 blauwige oogjes gaan open
dag 10 blauwige oogjes gaan open

Week 2

3 juli 2009

 

De temperaturen stijgen deze week tot ruim over de 30 graden. Wij besluiten moeder Dido te gaan helpen: er wordt in ploegjes van 5 gedronken en door de pups puppiemelk bij te voeren. Puppiemelk moeten pups leren drinken.. er werkt nu namelijk geen”intern navigatiessysteem” zoals dat ging toen ze de tepel moesten vinden.

Via wat sabbelen aan mijn vinger lukt het enkele puppies om van het bordje te likken maar het is vooral (uit)glijden in glibberige melk.. ook wij moeten leren.

Wij ontzien Dido ook door de scherpe nageltjes van de pups te knippen.. met chirurgische preciesie hanteer ik een knippertje… dat lijkt moeilijk maar als ze slapen is het letterlijk een klein kunstje.

Deze week beleefden wij nog 3 mijlpalen.

Op dag 10 werden wij verrast door twee blauwige oogjes die ons – denken wij – nieuwsgierig aankeken. Er waren erbij die voor het eerst op 4 pootjes gingen staan .. en voor sommigen met zelfs al 2 passen vooruit. Je ziet aan ze hoeveel krachtinspanning het kost om hun stevige in verhouding grote lijfjes te ondersteunen. Een goed moment om de werpkist heel veel groter te maken.. nu is het een soort sportschooltje geworden waarin 10 krachtpatsertjes hun oefeningen doen.

En tot slot de 3e mijlpaal… op dag 10 verdubbelden 9 pups hun geboortegewicht. Eentje is er dan bijna.. Wit (reu geb. gew. 400gr)  bleek de kiloknaller van de week… 1000 gram!!