Rasbeschrijving

Dutch Shepherd, Hollandse herders,
de 3 vacht varieteiten ruwhaar, langhaar en korthaar

Ruwhaar Yfke-Bente van de Eefdense Enk, Langhaar On Y Parle's Quendo Vannila

Korthaar Heloise-Bobbie met Frasnay's flair

Video over de rasstandaard ....

Karakter:

 

Hoogst intelligent, aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, paraat, zeer trouw en betrouwbaar, weinig eisend, met veel uithoudingsvermogen, steeds oplettend, actief en begaafd met de ware herdershonden-aard.

 

De Hollandse herder kent officieus 2 lijnen;

De "werkhondenlijn"is de lijn van Hollandse herders die werken in dienstverband en/of  werken in opdracht van de overheid. Zij worden gebruikt als politie-, drugs-, explosieven- en bewakingshond. Ook worden deze honden gekozen om op sportief niveau het verdedigingswerk uit te oefenen. Het gaat  hierbij voornamelijk om de kortharige Hollandse herders. Over het algemeen zijn deze honden erg temperamentvol. Voor een leven in huis zijn ze doorgaans niet of minder geschikt.

 

De andere lijn van Hollandse herders zijn over het algemeen minder temperamentvol. Gezinshondenlijn of showlijn zijn namen die bij deze Hollandse herders gebruikt worden. Maar deze terminologie is alleen om het verschil met de andere lijn aan te geven. Want ook deze Hollanders stellen actie en uitdaging zowel lichamelijk en geestelijk zeer op prijs.  

Als ze dat aangeboden krijgen zijn ze in huis rustig en zijn ze bijzondere fijne gezinshonden. Met een Hollandse herder kan je tal van activiteiten ondernemen zoals gedrag en gehoorzaamheid (G&G),  behendigheid, flyball, speuren, dogdance, apporteersport, veehoeden, frisbee, canicross, reddingshondenwerk. Hoewel IPO (Internatiale Prufungs Ordnung) meer door de werkhonden wordt beoefend, lukt het aantal familielijnhonden om ook goed te presteren in deze tak van verdedigingsport.

 

Uit bovenstaande blijkt dat de Hollandse herder een hond is die veel behoefte heeft aan beweging, aan actie en aan geestelijke uitdaging. Voor bazen die sportief zijn ingesteld en veel tijd en aandacht willen besteden aan hun hond is de kans groot dat hij de ideale baas voor een Hollandse herder is.

Ideale bazen weten ook rekening te houden met zijn gevoeligheid voor stemmingen, zijn grote behoefte aan leiding krijgen en bevestigen van zijn plaats in de rangorde.

 

Sociale aanleg:

Op andere honden en kinderen reageren Hollandse herders over het algemeen op een vriendelijke manier. Vrienden die op bezoek komen worden enthousiast begroet. Een ongewenste bezoeker met kwaad in de zin zal terdege rekening moeten houden met het beschermende en verdedigende karakter van de Hollandse herder.

Veel Hollandse herders hebben een zekere mate van jachtinstinct. Dat komt tot uiting in het achterna willen rennen van bewegende dingen, dieren en mensen.

Hoewel hierboven over aanleg wordt gesproken zal met name een goede socialisatie en opvoeding uiteindelijk voor een groot deel bepalen hoe een Hollander zich gedraagt naar en met mensen, kinderen, honden en andere dieren.

 

Verzorging:

De vachten van de korthaar en langhaar zijn erg onderhoudsvrij. Zo nu en dan met een herdersharkje borstelen.

De ruwharen hebben naast een goede kambeurt (niet borstelen) twee keer per jaar een trimbeurt nodig.