Bevalling

8 augustus 2017

Er waren weinig aanknopingspunten die mij waarschuwden voor een zo snel naderende bevalling.. Wel was de temperatuur van Bobbie gisterenmiddag nog net geen hele graad gedaald. Een dergelijk sterke daling is een aanwijzing dat de bevalling op hande is. Iets waar ik dus wel rekening mee hield.. maar bij Bobbies eerste nest gebeurde er niets binnen 24 uur.. en ik dacht nog: " ik laat me niet weer ongerust maken". Verder vertoonde zij geen nadrukkelijk graven, rillen of hijgen. At nog gretig en was jolig tijdens de wandeling ervoor.

Ik was boven in huis bezig.. Jaap kwam heel snel tussendoor thuis van werken. Ik hoorde hem praten tegen Bobbie.. "wil je een plas doen"? Gelukkig gelukkig heeft hij Bobbie ook weer binnen geroepen... Bobbie is graag buiten.. dus haar even lekker laten scharrelen was de normaalste zaak van de wereld geweest.

Toen ik een kwartier later beneden kwam.. voelde ik gelijk een vreemde sfeer, rook iets.. zoiets als onraad. 

Bobbie kwam naar me toe.. en deed nerveus... Toen zag ik in haar bench een pup liggen.. schoongelikt, navelstreng door.. en aan het trappelen. Bobbie houdt van verrassingen. Bob blij bemoedigend toegesproken.. haar met pup  in de werpkist gebracht. Bobbie was wat in de war.. kreeg nieuwe weeen. Ik wreef de pup met een handdoek verder droog...hij - een stevig donker reutje - had zin in zijn nieuwe leven gezien zijn pogingen om bij Bobbie te komen. Bobbie kreeg nummer 2.. weer een reu. En vanaf toen zat Bobbie in haar rol als moeder.. beide pups werden om beurten stevig gelikt. Ondertussen pakte ik de kraamafdeling erbij... het lag al klaar in de kast.. alles was al voorbereid. De eerste pups kwamen met een redelijke regelmaat. Telkens wat rust voor Bobbie.. een paar weeen en flots floep viel de pup in de kist. Ondertussen had ik Jaap proberen te bereiken.. wat niet lukte.. en alle pogingen om mensen in zijn buurt te waarschuwen liepen op niets uit. Het was niet anders.. Alles voor een eventuele nood stond ready-steady-go- klaar. En 2 vriendinnen hadden zich gemeld om te willen helpen. Het was niet nodig. Tot pup 6 ging het gestaag door.. rust .. weeen .. geboorte.. en ondertussen dronken de eersten hun kostbare biest.  Bobbie likte en knaagde navelstrengen door. Haar melkbar was ook al beschikbaar.  Ik had alle tijd om te controleren, te wegen, bandjes om te doen en had tegenwoordigheid van geest om te fotograferen. Toen nam Bobbie haar (lange) pauze.. tot ze ineens de auto van Jaap hoort (foto nummer 8). Jaap was ook helemaal verrast... (Bobbie had misschien wel op hem gewacht?) Hij maakte gelukkig de geboorte van nummer 7, 8 en 9 mee.  De eerste is geboren om 15.45 uur (een schatting) de laatste om 19.58 uur.

Wij voelen ons ontzettend trots, dankbaar en gelukkig met 9 gezonde pups.. wat een droomaantal.

 

15.45 uur pup 1 / reu donkerblauw / 374 gram

16.22 uur pup 2 / reu groen / 350 gram

16.47 uur pup 3 / reu rood / 341 gram

17.20 uur pup 4 / teefje geel / 338 gram

17.36 uur pup 5 / teefje oranje / 308 gram

18.10 uur pup 6 / reu bruin / 318 gram

19.35 uur pup 7 / teefje roze / 289 gram

19.45 uur pup 8 / reu lichtblauw / 278 gram

19.58 uur pup 9 / teefje paars / 256 gram