Bobbies Blog: de dracht

Met 8 tintateloetoes op de grond...
Met 8 tintateloetoes op de grond...

31 januari 2015 (dag 60)

Stiekum dacht ik dat dit wel DE DAG zou worden. Maar Bobbie doet haar ding.. ze jaagt op muisjes.. is vief en actief tijdens het wandelen, is kalm in huis, heeft een continue reuze trek en wil vooral met haar tintateloetoes (ons huiswoord voor tepels) op de koude grond liggen. (zie foto, brrr) Ons Bobbie neemt haar taak als waker van goed en erf nog steeds heel serieus. Omdat mijn gevoel iets anders 'zei' dan wat ik zag, heb ik contact gehad met de dierenarts. Vooralsnog wijst alles erop dat vooral mijn ongeduld me parten speelt. Ik ben waakzaam.. ze is mijn alles.

Toch niets veranderd in 2½ jaar tijd?
Toch niets veranderd in 2½ jaar tijd?

30 januari 2015 (dag 59)

Heel even leek het erop dat de bevalling zou gaan beginnen. De temperatuur maakte een zakkertje... later gevolgd door wat gegraaf, gehijg. Dat ging voorbij en een rustige dag volgde. Rustig in de zin dat Bobbie lekker meedrentelde tijdens het wandelen, nog vreselijk veel zin had om te eten en alert achter mij aan liep. Vannacht werd ik een paar keer wakker.. zag alle keren een diep slapende Bobbie languit op haar zij... Voor alle zekerheid legde ik mijn handen langs haar buik... Ja hoor er wordt volop getraind om naar buiten te mogen.

Hondje bijna klaar voor de grote reis naar buiten... veilig ingepakt..
Hondje bijna klaar voor de grote reis naar buiten... veilig ingepakt..

28 januari 2015 (dag 57)

De 9e week is ingegaan en daarmee is het grote aftellen begonnen. In het algemeen geldt dat pups vanaf dag 57 levensvatbaar zijn.

Bobbie begint steeds meer en vaker haar rust te nemen. Zwaar liggend op haar zij, zuchtend. Daarbij zoekt ze met regelmaat de werpkist op, graaft wat, kijkt wat glazig. De pups maken zich ook op voor de grote reis naar buiten. Het is een gebonk en gegolf langs de flanken van Bobbie.

Als wij naar buiten gaan... dan houdt Bob nog steeds van een rennetje of even met Dido een ravotje doen... Vooralsnog maken Bobbie en haar puppies het heel goed.

 

 

Cocoonen voor de houtkachel (Dido boven, Bobbie onder.. zie dikke buik)
Cocoonen voor de houtkachel (Dido boven, Bobbie onder.. zie dikke buik)

26 januari 2015 (dag 55)

Gisterenavond had Bobbie het tamelijk zwaar als ik zo haar hijgen mag vertalen. Ze had de rust niet om te liggen.. en in geen enkele houding lag het lekker. Ik besloot om van het bedje beneden gebruik te maken. Heel bijzonder om in slaap te vallen met onder je hand het gebonk en gepoink van hikjes en trappende pootjes.

Vanmorgen was Bobbie weer rustig en ontspannen. Een gewone ochtend met wandelen, een klein beetje eten en wat cocoonen voor de houtkachel.

drachtige hond in de sneeuw.. mijn verveeld gestreept model.
drachtige hond in de sneeuw.. mijn verveeld gestreept model.

24 januari 2015 (dag 53)

Vanmorgen heeft Bobbie goed geholpen bij de schapen die dachten mij snel af te zijn.. haha.. maar ik had "mijn gestreepte troef" nog achter de hand.

Omdat wij toch buiten waren heb ik gelijk mooie "drachtige hond in de sneeuw"- fotos proberen te maken. Ze is het type verveeld model... altijd met zo'n blik van.. "zo, heb je nu genoeg, ik wil weer rennen". Temperatuur opnemen daarentegen ondergaat ze minstens zo verveeld. Alleen in dit geval is het wel heel handig zo'n stoicijnse houding. Als de temperatuur een flinke daling van minstens 1 hele graad maakt, is dat bijna altijd de voorbode dat de bevalling binnen 24 uur gaat inzetten.

De werpkist blijkt vooral een lekkere plaats om een powernap in te doen. De bevalling zal het liefst ergens buiten dienen te gebeuren... in de optiek van Bob. Ze onderzoekt - net als Dido alle keren deed - spannende donkere plekken zoals de kelder, onder de trap, achter de bank, dichte bosjes of onder een verre tuintafel. Daar tref ik haar dan gravend en krabbend aan...

wij genieten allemaal van een lange wandeling door de velden.. Links is Bobbie.
wij genieten allemaal van een lange wandeling door de velden.. Links is Bobbie.

22 januari 2015 (dag 51)

Het gaat goed met ons Bobbiefantje. Alle haren op haar buik zijn uitgevallen. De melklijsten klotsen tegen elkaar bij het lopen. En eindelijk dan wil Bobbie ook wel overdag even languit liggen. Het liefst buiten.. (het eerste woord dat ze leerde, denk ik) Op zulke momenten probeer ik de pupjes te voelen. Ik had het de eerste keer wel degelijk goed gevoeld. Ik voel soms 2 of 3 tikkies tegen mijn hand. Haar ademhaling klinkt zuchtend diep... haar broedsel begint wat in de weg te zitten. Bobbie krijgt 4x per dag te eten. Haar buik staat zo groot en strak..De lintjes die ik ooit 5½ jaar geleden voor Dido's eerste nestje kocht zijn op. Gisteren tijdens de boodschappen (met gezonde extra's voor Bobbie natuurlijk) heb ik schattige lintjes gekocht. Voor de meisjes stippen en voor de jongens strepen. (ja, ja tutterdetut is mij niet vreemd, dat blijkt maar weer).

Met draven naast de fiets zijn wij voorlopig gestopt.. dat gehosseklos lijkt ons nergens goed voor. (Dido profiteert nu van de extra beurtjes) Wat blijft en waar wij hier allemaal erg van genieten is het heerlijk wandelen door de velden. Als toetje van de dag zo nu en dan een spoortje.  

18 januari 2015 (dag 47)

Gisteren hebben wij de werpkist in elkaar gezet. Voor de 4e keer alweer. Met een zacht dekentje erin werd het gelijk genomineerd tot beste plek in huis.

Volgens mij voelde ik gisterenavond een tikkie tegen mijn hand. 't Kan natuurlijk een buikborreltje zijn geweest....

Bob is erg poetserig.

Op de dag van de echographie woog Bobbie 23.4kg. Vandaag woog Bob schoon aan de haak 28.5kg.

14 januari 2015 (dag 43) (filmpje foetus 43 dagen oud.. )

6 weken en 1 dag drachtig. Behalve dat Bobbie alweer een beetje groter is gegroeid is er weinig veranderd zo aan de buitenkant. Ik verbaas me over hoe aktief en beweeglijk ze nog is. Gisteren was ze toch weer iets leniger dan ik had ingeschat. Ik had haar een deel van een kipkarkas gegeven. Het andere deel voor Dido had ik hoog weggezet. Enfin.. bij terugkomst stond het bakje nog op zijn plek.. maar leeggegeten. Ze moet haast gereedschap hebben gebruikt... het blijft een raadsel hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen.

Embryo van een hondje 39 dagen oud.
Embryo van een hondje 39 dagen oud.

10 januari 2015 (dag 39)

De hondjes in aanleg zijn momenteel tussen de 30mm en 45mm groot. Alle organen zijn aangelegd, haren, tanden en nagels zijn al pril aanwezig. Ook zijn er nu duidelijk vrouwelijke en manlijke hondjes. Voor ons blijft dat tot en met de bevalling een verrassing uiteraard.

 

Het is de 39ste dag na de eerste dekking. Sinds een paar dagen krijgt Bob 2x per dag eten.. en dan ook een ietsje pietsje meer.Momenteel is zij 5½ week drachtig en zij lijkt per dagdeel uit te zwaren. Haar buiklijn die zo mooi omhoog liep is nu een horizontale lijn, haar ribbetjes staan uit en de bolling is duidelijk zichtbaar. Ze maakt een vierkante indruk... Ze is net een klein koffertje. Ook haar tepels beginnen duidelijk door haar haren heen te piepelen. Ik tel er 8. Haar buik is nog vol behaard. Bobbie zelf lijkt nog nergens erg in te hebben, ze rent, speelt, draaft en juttert de hele dag door. Wij proberen zo lang mogelijk aktief met haar te zijn, aangepast uiteraard. Bobs gedrag is als vanouds.. knuffelig en vrolijk. Wel zag ze kans om met Oud en Nieuw een giga bonk Bleu d'Auvergne (zo'n zalige blauwkaas) van tafel te jatten. Gelukkig zagen wij dat op tijd en wisten wij haar over te halen het stuk te ruilen voor een kleiner en gezondere snack.

 

Zo zoetjesaan raakt de kraamkast gevuld met benodigdheden. Ik kan eigenlijk niet wachten totdat de werpkist naar de kamer kan. Jaap vindt het nog veel te vroeg.. geduld Bren...