Lef-Dysons blog april 2016 - juli 2016

Etang du Merle.. Dyson (staartje hoog) is dol op water.. Leif van Diesel.. ook dol op water)
Etang du Merle.. Dyson (staartje hoog) is dol op water.. Leif van Diesel.. ook dol op water)

9 april 2015.

Het blog over de pups van Bobbie stopte 23 maart. (laatste stukje hieronder in schuinschrift) De pups van Bobbie waren toen in hun 8ste week. Afgelopen zondag waren de pups 9 weken.

 

“Voor 9 pups hebben wij erg fijne mensen gevonden. Voor pup Lef-Dyson lag het allemaal toch ingewikkelder. Zijn voet bleek weliswaar gelijk na zijn geboorte super goed te gaan maar na week 7 constateerden wij helaas dat Dyson weer verkeerd op zijn voetje ging lopen. Gaandeweg bleek Dyson zo'n hondje met een pitje meer in zijn temperament. Slimme dingen zien wij hem verzinnen, met van alles in zijn bek lopen en dat bij je brengen, temperamentvol reageren als broer of zus even een tandje meer wil proberen, blij reageren op mensen zonder overdreven gedoe en altijd gelijk in de picture. Hoe klein hij in vergelijk met de anderen ook is.. je ziet hem als eerste. Voor hem zouden wij graag een ervaren Hollandse herder mens vinden die iets aktiefs met hem wil gaan doen... maar gelijktijdig is daar het besef ... wat kan je deze nieuwe eigenaar voor toekomstperspektief bieden? Zijn voet heeft nu – en misschien ook later in de tijd nog – dagelijkse zorg nodig. Voorlopig is hij dus onze man in de roedel.. al is het wel ons plan hem op een dag weg te laten gaan.”

 

Woensdag 9 april 2015

Nadat wij van een aantal broers en zusjes van Dyson afscheid hebben genomen, proberen wij ons leven ook weer op te pakken. Dyson groeit goed.. Hij is 6kg inmiddels. Da's best al een hele hond. Schattig uit verhouding met een groot hoofd, korte pootjes en een vierkant lijfje. Was hij in de beginweken vooral smokey gekleurd, nu kleurt hij naar tarweblond met slechts wat zwarte veegjes hier en daar. Hij is net als mam Bobbie uber fotogeniek met zijn fiere houding. Zijn oren leven het principe van zo de wind waait staan/hangen mijn oren. Dan weer puntoren omhoog.. dan weer als een Labrador dubbelgevouwen hangend. Dyson is net als Dido en Bobbie. Gemakkelijk, voegend naar de situatie zoals die zich voordoet. Hij kan al een tijdje alleen blijven, vindt in de auto mee prima, loopt heel netjes aan de lijn, is nieuwsgierig, dol op water, slaapt tot een zeer behoorlijke tijd.. en heeft tot nu toe geen behoefte aan stoelpoten of ander houtwerk in huis. Lesjes doen is leuk.. Dyson is een snelle leerling.. een slimmerd.

 

Het genieten van en met Dyson heeft echter wel obstakels … Wij hebben besloten dat wij geen 4 honden willen en dus dat Dyson op een dag het leven van iemand anders zal gaan verblijden. Dat betekent dat ik mijn hart nu al bescherm tegen de pijn van het afscheidnemen.  Een ander obstakel is dat het zo'n pijn doet hem te zien manken, hem vaker dan de anderen zien liggen en zijn teentjes beschadigd te zien. Zijn bestelde schoentje is geen succes. Tijdens het wandelen is het een balans zoeken tussen zelf laten bewegen en stukjes optillen. (wat de kleine stinkerd ook helemaal lekker vindt... ).

En dan nog het onvoorziene gedrag van ons Bobbie. Bobbie samen met Dido en de pups is geen optie. Dus het is of Dido samen met de pups.. of Bobbie samen met de pups.. Of Bobbie en Dido samen zonder de pups. Hier hebben wij wel aktie op gezet..want wij hebben geen idee hoelang Dyson bij ons zal blijven... en honden noodgedwongen uit elkaar houden.. ik moet er niet aan denken.

Tot en met week 7 is de voet van Dyson heel goed gegaan. Hij liep op zijn voetzooltje en in balans. Van de een op de andere dag klapte zijn voetje weer naar binnen. Het masseren leverde in zoverre resultaat dat hij van zijn wreef op zijn tenen kon lopen. Doorzakken naar zijn zool lukte niet. Doordat hij op zijn teentjes loopt loopt hij ongelijk .. en de teentjes beschadigen hierdoor ook. Wij willen hem in behandeling bij een Nederlandse orthopeed.. en daar beginnen de kopzorgen gelijk al flink op te spelen... wij brainstormen wat af, hebben nu een paar keer met een twee klinieken contact gehad, krijgen al wel tips die dan weer niet het resultaat geven waarop je hoopt. Een knoop van jewelste hebben wij ervan. Een troost.. Dyson zelf is een en al levensvreugde.. en zijn verdere ontwikkeling gaat als een TGV. (train grande vitesse).

13 april 2015

Het is een plezier om met Diesel en Dyson op stap te gaan. Vrolijk rondstappend en snuffelend ontdekken ze de grote wereld vol (nah jah) auto's, andere honden en mensen. Soms nog wat schrik bij een vrachtwagen die door een krap straatje kan denderen. Mensen houden stil bij Dyson... hij blijft met zijn schattige postuurtje en zijn poot volop de aandacht trekken.

Of hij een prikkel in zijn pootje heeft? Of hij een Duitse herder is .. nee? oh, dan een Malinois.. een Mechelse herder. En dan ben ik aan zet... ga ik lekker los over de Hollandse herder. "Oh bestaan die? Waar kan je die kopen dan? Zeker alleen in Holland? Nee hoor, die verkoop ik.. maar voorlopig effe niet.

 

Op het programma stond ook (eindelijk) speuren.

Het kekke tuigje - waarin ooit pupje Bobbie leerde speuren - zat krap om de tors van Diesel en flubberde om het lijfje van Dyson. We deden met elk 3 spoortjes... en dat ging best al goed. Bij het 3e beurtje - Jaap uit het zicht - kraakten hun hersens...Dyson twijfelde geen moment.. zette zijn neus aan grond.....

 

15 april 2015

Dat was een heel slechte tijding gisteren. Wij kregen te horen dat een amputatie zo hoog mogelijk het beste zou zijn voor Dyson. Dat is gewoon toch niet waar? Verdrietig zijn wij er van. Wij keken filmpjes op youtube van honden op 3 poten.. goh ja, die hebben blije bekken en rennen vooral heel hard... maar het geeft vooralsnog geen troost. En Dyson, de vrolijke boef? Die ragt, rent, dendert en donderjaagt de hele dag door.. met een hip ingetaped babysokje om zijn poot. (om zijn tenen te beschermen). Wij gaan een second opinion ronde doen... zoveel doktoren, zoveel ideeen.

21 april 2015

Hier bij de kliniek om van zijn poot rontgenfotos te laten maken voor een dierenziekenhuis in Nederland. Wat blijkt hij ook hier weer een zonnig en blij diertje. Voor iedereen een blij koppie en zwiepend staartje... en hij ging ook dapper met de dokter (in antistralingspak) mee. Het voelde helemaal niet fijn om hem daar achter die gesloten deur te weten... wij stonden op klaar om de deur dan ook bij de eerste piep open te gooien. Natuurlijk hoorden wij helemaal niets.

Wij hebben hem weer eens nauwkeurig kunnen wegen. Onze Dyson is maar liefst 7kg. En daarmee komt ie dus heel dicht in de buurt van Leven met 7.4kg en Lasko 7.75kg. Lars bijna 8kg.

 

Dysons wondjes gaan een stuk beter. En omdat Diesel er niet meer is om alle tape weg te knagen en te trekken... loopt Dyons de hele dag op een daftig sokje met slechts een stukje tape. Hij blijft er gewoon vanaf.. Ik vind dat zo bijzonder.

Vanmorgen bij de Carrefour heb ik wel het hele rek met babysokjes leeggehaald. 4 schone sokjes per dag.. daar is niet tegen aan te biotexen. Nu zijn tenen beschermd zijn.. gaat Dyson ook weer op 4 poten lopen.

 

Zalmkop op het menu voor vandaag. Dat had hij nog niet eerder gehad.. Vis wel maar zalmkop is nogal een project. Dido en Bobbie zijn heul vlot met zalmkop.. hun kaken zijn sterk en tanden nog scherp. Tom plant zijn nagels diep in de kop om dan met zijn bek stukken vis te kunnen scheuren.  Dyson had op een gegeven moment een beetje grip.. trok de kop omhoog en liet het tegen een stuk biels aan kletsen... zodat er snippers en stukjes vis vanaf schoten. En dat deed hij elke keer zodra hij niet meer goed verder kon aan de kop. Typisch Dyson... problemen zijn er om op te lossen.

De kop ging schoon op.

25 april 2015

Ai, regenslierten boven Champcourt. Sokjes zijn daar niet tegen bestand.. wat een geemmer, mopperen wij om beurt. We fabrieken een plastic hoesje ... het is niet te geloven, het ritselt en flappert rondom Dysons poot, maar hij kijkt er niet naar om. Voor hem valt dat ook allemaal onder het hoofdstuk.. hoort erbij, is normaal. Dyson is een gezonde wildebras en ragt en rollebolt dat het een lieve lust is. Hij gebruikt 4 poten. Waar maken wij ons nu eigenlijk druk om denken wij dan... voelen dan hoop dat het allemaal helemaal in orde gaat komen. Plastic hoesjes gaan onder zoveel geweld natuurlijk ook stuk.. Wat een geemmer mopperen wij weer door. Toch  maar weer eens zijn schoen proberen?

Het is wederom niet te geloven.. De schoen schoof als een pantoffel aan zijn voet... voor de zekerheid nog een stevig tape-je erom.. En daar ging Dyson op zijn nieuwe spitzen.. . De schoen blijft behoorlijk zitten.. in elk geval een wakker sessie lang. Geen nieuws over de rontgenfotos... geduld dus.

 

 

 

29 april 2014

Van de week heeft Dysons zijn herhaalinenting gekregen. Op de grote weegschaal heb ik weer heel precies kunnen wegen. Dyson weegt met 12 weken 7.8kg.

 

Een bezoek aan de brocante was alsof wij beroemde artiesten op tournée waren. Een pup is altijd wel een aandachtstrekker, Dyson al helemaal. Zijn vrolijke dappere tred met schoen is onweerstaanbaar. We werden bijna door iedereen aangehouden. Dyson was soms wel een beetje beduusd .. maar hield zich kranig.. blikte open en vrij de wereld in. Thuis ontdekte ik dat ik door mijn hele stapel visitekaartjes heen was geraakt. De Hollandse herder is serieus op de kaart gezet.. dankzij Dyson.

 

Een puntje van aandacht is het zindelijk worden. Tjonge.. wat een hardnekkige inhuis plasser is hij. Ik volg mijn eigen adviezen op van ik weet niet hoe veel en vaak buiten 'zetten' maar eenmaal binnen.. hoppa.. een heel snel plasje weer ergens. Hier dus een serieuze aktie op zetten.

 

En dan ineens gaat het snel... er zijn grote veranderingen op komst voor Dyson, daarmee ook voor ons én voor zijn nieuwe mensen.

Het ziet er naar uit dat  het blog van Dyson binnenkort zal gaan stoppen....

 

Bobbie en Dyson in het vakantiehuisje .. vlak voor het afscheid.
Bobbie en Dyson in het vakantiehuisje .. vlak voor het afscheid.

7 mei 2015

Allemaal goed nieuws over Dyson. Een voorlopige beoordeling van de rontgenfoto's brachten een totaal andere suggestie. De ontwikkeling van de poot loopt achter en de botten zij kleiner.  Met alle 4 de 3e kootjes is iets niet in orde. Mogelijk als dat subtiel wordt geopereerd zal Dyson daarna waarschijnlijk zijn voet wel beter gaan/ kunnen belasten. Dit is geen defintief oordeel want Dyson moet natuurlijk ook in real life bekeken en onderzocht worden. Dat staat in de planning.

 

Het andere goede nieuws is dat Dyson deze nieuwe ontwikkelingen met zijn nieuwe bazen gaat ondernemen. Daar is hij al een paar dagen. En zindelijkheid.. in zijn nieuwe huis heeft hij nog geen een plasje gedaan! En de hondenvrienden waar hij nu mee samenwoont.. ach die vinden hem heus best.. als ze op hun tijd ook met rust worden gelaten. Dat snapt Dyson natuurlijk heel goed.. ook oma Dido had ook niet altijd zin in trammelant in haar mand.

 

Het gaat je goed allerliefste Dyson... Breek de tent maar goed af zo nu en dan... alleen om te bewijzen dat ik je echt goed beschreven heb.. dus ook even tegen de tafelpoten aan piesen in de woonkamer... dikke knuffel.. en wie weet tot heel snel weerziens.

 

 

 

Dyson en zijn vriendin Veejay.. en zijn voet zonder sok of schoen... en de wondjes op zijn teentjes genezen.
Dyson en zijn vriendin Veejay.. en zijn voet zonder sok of schoen... en de wondjes op zijn teentjes genezen.

8 juni 2015

Met Dyson gaat het zeer voorspoedig. Hij is een klein poosje geleden in het dierenziekenhuis van Tilburg aan zijn teentjes geopereerd.

Dit schreef Fenny op haar facebookpage op 28 mei 2015 over Dyson.

"Update Dyson:
Vandaag zijn de hechtingen eruit gehaald, de wondjes zijn bijna dicht nog een paar dagen aan de sok en schoen en daarna zonder.
Dyson staat op zijn kussentjes en niet op zijn tenen maar zijn polsgewricht moet met dagelijkse therapie nog soepeler worden zodat hij deze ook goed strekt wat de belasting op zijn pootje ook weer helpt.
De prognose is dus dat Dyson zijn pootje weer goed kan gebruiken met de wetenschap dat het natuurlijk nooit perfect zal gaan worden."

Prachtig nieuws...

 

Zus Laska kwam kijken hoe  Dyson het deed in de ring. Ze besloten allebei dat vrij spelen oneindig veel leuker is....
Zus Laska kwam kijken hoe Dyson het deed in de ring. Ze besloten allebei dat vrij spelen oneindig veel leuker is....

21 juni 2015

Clubmatch van de rasvereniging.

Fenny heeft Lef-Dyson ingeschreven in de jongste puppieklas.

De eer om hem voor te brengen was aan mij. Een heel belangrijke reden om naar Nederland af te reizen. In de niet aflatende enorme hoosbuien stonden Dyson en ik in de ring. De Zwitserse keurmeester bekeek hem kritisch.. dit was zijn commentaar:

4,5 Months. Medium size. Good bones. Masculine head of good proportions. Good eye placement. Would see a little bit darker eyes and a little more almond shape. Correct ear placement. Good top line. Good angulated. For his age the chest is okay. The movement cannot be judged because he has an operation on his right forefoot. Nice temperament. Good coat and colour. Because of the limping he has this qualification. (Weinig Belovend)

 

 

Dyson met een prothese gemaakt door Orthopedieren
Dyson met een prothese gemaakt door Orthopedieren

24 augustus 2015

Zo stond Dyson op de site van Orthopedieren .....

"Moeder natuur is een stukje vergeten toen ze Dyson maakte: zijn rechter voorpootje is wat korter gebleven tijdens het groeiproces. Gelukkig zijn alle reflexen aanwezig en hij zette zijn voetje soms wel bij tijdens het rennen.
Maar de verkorting zorgt voor een scheve stand en mogelijk overbelasting van zijn volgroeide andere voorpoot. Dus hebben we een prothese voor hem gemaakt zodat hij weer op 4 pootjes kan lopen, in balans.
De eerste stapjes waren wat onwennig, maar Dyson is een slimpie en hij had al snel door dat het een stuk beter snuffelen is op 4 poten ipv 3!"31 juli 2016

Bijna een vol jaar verder... De laatste tijd krijg ik van diverse mensen de vraag hoe het met Dyson gaat. Het blog werd door heel veel meer mensen gevolgd dan ik vermoedde. Dyson zien wij met grote regelmaat op facebook voorbij komen vaak samen met zijn oom REndor met Frasnay's flair. Wij zien ze liggen in vieze modderpoelen, rennen langs slootjes of poserend op boomstronken.

Dyson doet aan praktijkspeuren... en dat doet hij prima. Hij haalde in het afgelopen jaar zijn diploma Elementaire Gehoorzaamheid en Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid. Een hele prestatie kennelijk want Dyson heeft niet alleen iets aan zijn poot.. hij schijnt aanleg voor bananarities te hebben (aandoening waarbij opdrachten van baas niet goed binnenkomen, en daardoor niet goed opgevolgd kunnen worden). Toch gaan Fenny en Dyson na deze zomer samen aan GenG B beginnen.

 

In maart was Dyson te zien in het programma De Buitendienst. Er was een aflevering over protheses. De presentatoren lieten zien hoe Dyson een brace aangemeten kreeg en hoe hij daardoor weer goed kon lopen. Dyson zelf vond het allemaal best... zo knap. Helemaal geen stelallures..

 

In april zag ik Dyson op de nestendag waarbij ook nog 2 zussen en 2 broers aanwezig waren. Ik schrijf het nog maar eens.. Dyson is een schat van jewelste. Houdt van gezelschap, lag zoet naast Rendor aan het hek te wachten en te kijken naar langslopende  honden en mensen, is heel erg mooi bovendien.

Dyson is helemaal gewend aan zijn brace... In het begin hoopte ik nog voor hem en Fenny dat zijn voet op de een of andere manier een groeispurt zou gaan maken  of dat de reflexen om te steunen zouden verbeteren. Dat gebeurde niet. Toch functioneert nagenoeg 100% Dyson als een normale Hollander... (contradictio in terminus voor de geleerden onder ons.. normaal en  Hollander zijn termen die elkaar tegenspreken).

Ik schreef het vast al vaker: Voor Dyson (en voor Endor trouwens ook) konden wij ons geen betere bazen wensen dan Fenny en Tony...